De meest eenvoudige en herkenbare rotonde is de enkelstrooksrotonde: één rijstrook op de rotonde en op elke toe- en afrit, waarbij fietsers óf op de rotonde rijden, óf gebruik maken van een vrijliggend fietspad eromheen.
Maar de praktijk is weerbarstiger. In Nederland zijn inmiddels diverse varianten in gebruik, zoals de turborotonde, knierotonde, eirotonde, rotorrotonde en spiraalrotonde – elk met hun eigen kenmerken, toepassingsmogelijkheden én doorstromingscapaciteit. En daarbovenop bestaan er nog varianten met één of meerdere bypasses.
De vraag is dan: welk type rotonde biedt voldoende capaciteit voor jouw kruispunt, zonder onnodig groot te dimensioneren?
Om hierbij te helpen is de Meerstrooksrotondeverkenner ontwikkeld. Deze tool ondersteunt verkeerskundigen bij het maken van een onderbouwde keuze voor het juiste rotondetype op basis van verkeersaanbod en ruimtelijke mogelijkheden.
De verkenner is gebaseerd op inzichten uit de thesis van dr. ir. Bertus Fortuijn, waarin de eigenschappen en prestaties van verschillende rotondetypen uitgebreid zijn onderzocht.
Download de tool hieronder en ontdek welk rotondetype het beste aansluit bij jouw situatie.
De informatie (archief) pagina van de Provincie Zuid-Holland.
De Meerstrooksrotondeverkenner versie 1-25a
De Meerstrooksrotondeverkenner is een Excel-bestand met ingebouwde macro’s. Om veiligheidsredenen blokkeert Microsoft deze macro’s standaard wanneer het bestand direct vanuit de map ‘Downloads’ wordt geopend.
Om de tool correct te kunnen gebruiken, verplaats het bestand eerst naar een andere map (bijvoorbeeld je Documentenmap) en open het van daaruit.
Bij het opstarten van de spreadsheet verschijnt er een waarschuwing. Klik dan op ‘Inhoud inschakelen’ om de macro’s te activeren. Alleen dan werkt de verkenner zoals bedoeld.
Credits: dr. ir. L.G.H. (Bertus) Fortuijn en ir. Peter Carton