Verkeersontwerpen.nl

Voorbeelden, tips en aanbevelingen

Microtondes

De micro-rotonde, ofwel microtonde, is de kleinste telg in de rotondefamilie. Vaak niet meer dan een overrijdbaar eiland en een rijbaan hier omheen. Groot punt van discussie is waar het rotonde bord D01 moet komen te staan. Om het juridisch kloppend te laten zijn, moet het bord op het eiland staan. Het BABW schrijft:

Bord D1 Rotonde; verplichte rijrichting 
Toepassing en plaatsing
1 Dit bord wordt geplaatst op het middeneiland tegenover de toeleidende wegen. Het bord kan tevens worden geplaatst op de toeleidende wegen.
2 Dit bord wordt slechts toegepast in combinatie met plaatsing van bord B6 en haaientanden bij de aansluiting van toeleidende wegen op de hoofdrijbaan van de rotonde. De vormgeving van de toeleidende wegen is zonodig aangepast aan de voorrangsregeling.

Bovenstaande gebeurt op zodanige wijze dat de bestuurders op de toeleidende weg voorrang moeten verlenen aan de bestuurders op de hoofdrijbaan van de rotonde.
Vooraanduidingsborden
1 Dit bord wordt niet als voorwaarschuwingsbord gebruikt. Als vooraanduiding kan uitsluitend bord J9 worden gebruikt.

Men is niet verplicht om om het eiland heen te rijden als het bord D01 niet op het eiland staat. Echter, uit interviews en observatie is gebleken dat het bord, om goed te functioneren, ook goed vóór de rotonde op de toeleidende wegen kan staan. Sommige wegontwerpers kiezen ervoor het bord weg te laten, sommige plaatsen het voor de rotonde.

In 2014 hebben Léon Lurvink en Sander Korver een paper geschreven en gepresenteerd op het NVVC (Nationaal VerkeerVeiligheids Congres). Klik op de onderstaande link om de paper te downloaden (ca. 4 Mb)

Paper NVVC 2014 Microtondes

Download hier een pdf met voorbeeld locaties van Microtondes

© 2021 Verkeersontwerpen.nl

Thema door Anders Norén