Verkeersontwerpen.nl

Voorbeelden, tips en aanbevelingen

Over deze site

Mijn naam is Sander Korver. In mijn werk zit ik regelmatig met stedenbouwers, landschapsarchitecten en architecten aan tafel. Zij komen bij het presenteren van hun idee├źn vaak met mooie referentieplaatjes: afbeeldingen om de sfeer van een ontwerp duidelijk te maken, welke denkrichting ze volgen.

Als verkeerskundig ontwerper probeer ik die beelden te vertalen in technische oplossingen. Het is mijn ervaring dat verkeerskundigen vaak niet verder komen dan een handschets, misschien ingekleurd met markeerstiften en de opmerking “dat doen ze in de rest van Nederland ook zo.”


Misschien is het bovenstaande iets gechargeerd. Maar hieruit ontstond bij mij het idee dat verkeerskundigen ook moeten kunnen putten uit een bron met referentiefoto’s. Als je het hebt over een fietsstraat, een wegversmalling, een microtonde, een overrijdbare strook, laat dan een paar voorbeelden zien. Dit spreekt de andere ontwerpers veel meer aan dan een plaatje uit de ASVV.

Een goed verkeersontwerp maken is niet eenvoudig. Je moet vaak compromissen sluiten, rekening houden met andere disciplines en er is een budget waar je je aan moet houden. Om een goed functioneel ontwerp te maken zijn er richtlijnen van het CROW en de wat strengere regels van de NEN.
Deze website biedt u diverse tools om u te helpen een beter ontwerp te maken. U vindt hier voorbeelden en aanwijzingen.
Op deze website staan voorbeeldfoto’s en daar zullen nog meer foto’s bij komen! U kunt hier foto’s bekijken en tools downloaden. Foto’s van deze website mag u kosteloos gebruiken op uw eigen website, in uw eigen rapporten of op welke wijze ook. De enige voorwaarde hieraan is dat u de bron (www.verkeersontwerpen.nl – Sander Korver) vermeldt.

Laat het duidelijk zijn dat lang niet alle ontwerpen door mij gemaakt zijn. Ook zijn de getoonde ontwerpen niet perfect. Bij veel situaties kun je het gesprek aangaan of er iets niet anders of beter zou kunnen. Ik toon ze omdat ik vind dat ze ter inspiratie kunnen dienen, omdat ze een beeld geven hoe een bepaalde situatie eruit kan zien. Verkeersontwerp is altijd maatwerk maar dat maakt het werk voor mij juist zo leuk.

Ik hoop dat u voordeel heeft van hetgeen ik u op deze website aanbied. Als u vragen heeft, mail dan naar info@rijcurve.nl

www.verkeersontwerpen.nl is een initiatief van Rijcurve.nl

© 2024 Verkeersontwerpen.nl

Thema door Anders Norén